onsdag 21 juli 2010

Jan Hedhs vaniljglass

1 gelatinblad
1 vaniljstång
2.5 dl vispgrädde
2.5 dl mjölk
25 g honung (ca 1 msk)
6 äggulor
1.5 dl socker

Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stången och frön i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk och honung - ställ sedan kastrullen åt sidan. Vispa äggulor och socker luftigt. Koka sedan upp gräddblandningen under omrörning och blanda ner den i äggskummet. Blanda väl. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 85 grader (rör hela tiden). Ta upp vaniljstången och rör ner gelatinet. Sila glassmeten i en bunke och ställ direkt i vattenbad. Ställ sedan in smeten i kylen över natten. Kör sedan smeten i glassmaskinen i 30-45 minuter. Frys sedan in glassen i minst 30 minuter.

1 kommentar:

  1. jippie, jippie! Efter ett års tjatande kom Nils idag hem med en glassmaskin! Nu ska här göras glass. Tror jag börjar med det här receptet... Isak har beställt chokladglass. Har du någon på lager?
    /S

    SvaraRadera