söndag 8 augusti 2010

risotto

Jag hör till dem som går omkring och tror att jag vet saker. Som till exempel att jag inte gillar risotto. Fastän jag hör Jamie Oliver stå i tv och säga gång efter annan att det är gott. Men nu vet jag vad jag vet. Att det faktiskt är riktigt jäkla jättegott! Att göra risotto är inte svårt, det krävs bara att du har tid att stå vid spisen i ca 20 minuter ostört. För du måste röra i gröten. Sätt på Robbie Williams eller Ulf Lundell så går tiden fort!

För att kunna göra just den här risotton måste ni ta ledigt en torsdageftermiddag för att först åka och plocka svamp, men lyssna annars på Jamie (och på mig): det går att smaksätta en risotto på oändligt många vis. Följ bara receptet nedan till punkt 6. Precis innan du slevar (huu, det lät ju inte så gott) upp den på tallrikar antingen toppar du med- eller rör ner- din favoritsmaksättning.

4 personer

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 "pinnar" selleri
4 dl arborioris eller avorioris (fuska inte! här finns inga genvägar!)
2 dl vitt vin eller 1 dl vermouth
ca 1 l god buljong (inte heller här går det att fuska! fond du chef eller flytande på flaska är det som gäller om du inte kokar din egen fond...)
ca 2 dl riven parmesanost
1 klick smör
salt, peppar
olivolja
ev timjan
valfri smaksättning: i det här fallet 3 dl fräst blandsvamp upphottad med timjan eller hackad bladpersilja och en strimlad salladslök

1. börja med att fräsa hackad lök, vitlök och selleri i olivolja. Har du timjan i trädgården kastar du i en handfull blad. Annars går det bra utan. Fräs ca 10 minuter på svag värme tills det blir genomskinligt men absolut inte bränt.
2. Häll i riset, rör runt och låt det fräsa med några minuter till.
3. Höj värmen något, häll på vin el vermouth och låt det dunsta in.
4. Nu börjar det roliga! I med en slev varm buljong och rör runt. När riset absorberat det mesta av buljongen häller du på en ny slev och fortsätter röra. Du måste inte röra hela tiden, men lite då och då. Fortsätt med detta i ca 20 minuter. Smaka på riset. Det ska vara al dente, men absolut inte hårt. Definitivt krämigt. Absorberas vätskan så fort att riset blir torrt får du hälla på kokande vatten.
5. När riset är klart, och risotton krämig rör du i parmesanost och smör och sätter på locket. Låt stå och svälla i två minuter.
6. Nu är det dags för smaksättning. Salt och peppar förstås. Eventuellt mer parmesanost. Sedan har du massor av alternativ. Fräst svamp. Eller ärter och mynta. Eller frästa tomater, vitlök och basilika. Eller skaldjur. Eller rödbetor och chevre. Eller ugnsrostade grönsaker.

1 kommentar: